Healing

 

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar ‘healing’. Voor vele klinkt healing als iets dat van buitenaf op een voor ons mysterieuze, ongrijpbare manier wordt aangeboden.

Healing betekent echter niets anders dan helen. Ieder mens heeft een zelfhelend vermogen, een innerlijke kracht of energie. Dit kan door allerlei factoren geblokkeerd zijn, waardoor de levensenergie niet optimaal kan 'schijnen'  en belemmerd is in zijn doorstroming waardoor klachten en symptomen kunnen ontstaan. Bij de reguliere westerse geneeskunst staat de behandeling van deze klachten centraal. Bij healing wordt op integrale en multidisciplinaire wijze gekeken naar de oorzaak van het ontstaan van de klachten. Met dit inzicht kunnen blokkades van de levensenergie worden opgelost waarna deze weer vrij kan stromen. Er ontstaat weer een toestand van balans en innerlijke rust en de mogelijkheid om het eigen en unieke levenspad te vervolgen. In dit proces kunnen de reguliere en holistische benaderingen elkaar aanvullen.

Een blokkade van de levensenergie heeft zijn weerspiegeling in allerlei gebieden die met elkaar geïntegreerd zijn. Zelf hanteer ik de volgende gebieden in mijn manier van werken:

 • Fysiek/ook intolerantie allergie voeding of milieu factoren
 • Emotioneel
 • Energetisch
 • Psycho-sociaal
 • Spiritueel

Het leven biedt ons tal van ervaringen waardoor we onszelf beter leren kennen en bewust worden van verschillende kwaliteiten die we hebben. Daardoor kunnen we ons ontwikkelen tot een heel mens. Heel omdat we bijvoorbeeld vaak gedeelten van onszelf afscheiden door opgedane ervaringen die te pijnlijk waren om te aanvaarden. De emotie wordt dan ‘geparkeerd’ in het lichaam. De heelheid is (tijdelijk) verloren. Op een later moment, als er voldoende moed en kracht is verzameld, kan op een liefdevolle manier de heelheid worden hersteld. Gebeurt dit niet, dan kan de plek in het lichaam waar de emotie is ‘geparkeerd’ om aandacht gaan vragen: men ervaart bijvoorbeeld een spanning of een klacht, zodat men er wel aandacht aan moet geven.

Zo kunnen we op het fysieke gebied klachten aantreffen die het gevolg zijn van een lang vast gehouden emotie. Door deze los te laten komt de levensenergie vrij, herstelt het fysieke lichaam zich en is ook de belemmering om iets in het leven op te pakken vaak verdwenen. Wat dan overblijft is een oude overtuiging en gewoonte om te leven vanuit de toestand van de blokkade. Het is belangrijk om dan bewust aandacht te geven aan jouw intenties en gedrag zodat je je niet verliest in een oude gewoonte. De blokkade is immers verdwenen en de mogelijkheid om dingen anders te doen is ontstaan. De overtuiging die iemand had over zichzelf of zijn functioneren is dan ook veranderd. De spirituele component kan betekenden dat iemand door het opheffen van een blokkade zijn binnen – en buitenwereld meer in overeenstemming kan brengen, hetgeen volgens mij is waar spiritualiteit over gaat.

De fasen van een effectieve procesbegeleiding zijn als volgt:

Na een eerste gesprek wordt aansluitend het energiesysteem getest. Ik gebruik de VAS methode om na te gaan of het energie systeem stabiel is en geen oscillaties vertoont, want in stabiele situaties zijn interventies het meest effectief. Zie ook onder ‘SIVAS-therapie’. Laat de stabiliteit te wensen over, dan wordt eerst gezorgd dat die hersteld wordt, wat op zich al de nodige rust brengt. Vervolgens kan bepaald worden hoe verdere begeleiding en ondersteuning geboden kan worden, bijvoorbeeld door middel van:

 • acupunctuur, voor meer informatie klik op acupunctuur
 • hartcoherentie oefeningen, voor meer informatie klik op hartcoherentie
 • oefeningen met name uit de yoga en uit emotioneel lichaamswerk, voor meer informatie klik op yoga
 • energie overdracht (Methode Dang)
 • meditatie
 • visualisatie
 • ademtechnieken
 • massage
 • advies na uittesten van eventuele intolerante of allergische reacties op voeding
 • gesprekken

Wat ook de ingang is om een belemmering op te heffen: er wordt gewerkt op alle gebieden en de begeleiding is gericht op ervaring, bewustwording, verhoging van de weerstand en vitaliteit, balans en innerlijke rust, zodat het zelfhelend vermogen van de mens vrij zijn werk kan doen.

Vandaar dat er ook alle aandacht is voor het verkrijgen van inzicht in het eigen proces. Zo ervaar je dat de verschillende gebieden waarin een probleem zich kan manifesteren met elkaar geïntegreerd zijn en eigen nauwelijks los van elkaar te halen zijn. Ook de technieken waarmee gewerkt wordt liggen in elkaars verlengde en worden gecombineerd toegepast.
Denk bijvoorbeeld aan een ademoefening waarbij met de adem contact wordt gemaakt met het gebied in het lichaam waar de klacht zich bevindt, terwijl dat tegelijkertijd wordt gemasseerd. Zo ontstaat een dialoog met het lichaam en kan informatie uit het lichaam worden begrepen of een emotie worden losgelaten.
Hier ligt ook de toegevoegde waarde die ik kan bieden aan mensen die in hun persoonlijke en/of spirituele ontwikkeling periodes meemaken waarin ze bijvoorbeeld uit balans zijn, hun energie laag is, of hun fysieke lichaam om aandacht vraagt.
Hierbij werk ik, indien gewenst, graag samen met andere disciplines uit zowel de reguliere als de holistische gezondheidszorg, en respecteer ik de verwijsregels van artsen. Hoewel voor de methodes waarmee ik werk geen verwijzing nodig is van de arts, zal ik nooit in de schoenen van een arts gaan staan en bij twijfel u altijd doorverwijzen.

Dus eerst is er aandacht voor:

 • procesaanvaarding en inzicht.

Vervolgens en meestal ook tegelijkertijd voor:

 • verwerking en heling.

En uiteindelijk voor:

 • de integratie van het vrijgekomen energie en bewustzijn.

In de laatste fase is aandacht voor het toepassen van nieuwe manieren van doen in het leven. Tevens leert men hoe het best te luisteren naar zichzelf en zijn eigen antwoorden te vinden. Vaak blijkt dat oefeningen met hart coherentie hier zinvol zijn en helderheid geven omdat hierbij geleerd wordt te luisteren naar de wijsheid van het hart dat, wetenschappelijk bewezen, een eigen zenuwstelsel heeft.

Wat vinden anderen: 

Helene Benard:

"Te laat, volledig overprikkeld en gestrest kwam ik de eerste keer bij Erna binnen. Ongeluk op de A20, file, etc.Tijdens het eerste gesprek voelde ik me al “zakken”. We kwamen meteen tot de kern van het probleem. In slechts enkele consulten maakte Erna mij bewust van mijn gedrag en leerde zij mij anders om te gaan met spanningen en emoties. Ze ondersteunde dit met acupunctur en energie werk. Door het dagelijks doen van de oefeningen ben ik veel rustiger, positiever en ik kan me beter ontspannen. Mijn omgeving merkt dit ook op".                                                    

“Op mijn zestiende adviseerde mijn huisarts me om naar de praktijk van Erna te gaan. Ik voelde vaak geen ‘twee voeten op de grond’ en was erg onzeker. De wereld van alledag kwam me enerzijds simplistisch voor: mensen leken zich met futiliteiten bezig te houden terwijl er zoveel problemen waren. Anderzijds wilde ik wel graag meedoen met mijn leeftijdgenoten, maar door mijn onzekerheid was ik daar niet zo handig in. Erna heeft me geleerd om mijn twee voeten letterlijk te voelen op de grond. Vaak heeft ze daar door (energie) massage en acupunctuur bij geholpen. Maar ze heeft me ook geleerd om het met behulp van oefeningen op eigen kracht te doen. Door de hulp van Erna sta ik in mijn eigen kracht, blijf ik dichter bij mezelf, kan ik het leven beter relativeren, en verlopen de relaties met andere mensen soepeler.”

Daan, 16 jaar: "Erna heeft me geleerd in mezelf te vertrouwen, recht op te lopen maar ook om op mijn hoofd te staan. Ik kan nu tot rust komen wanneer ik dat wil".                                                                                                                                                                                                                                    

Joke Norendaal: "Erna gaat respectvol en heel voorzichtig te werk. Zij kan goed luisteren en voelen, zij weet welke (combinatie) van methoden (acupunctuur, hart coherentie, healing) helend zijn en een antwoord zijn op je vraag. Erna biedt de juiste tools om zelfstandig en krachtig je eigen hart te volgen".                                                                                                                                                                                                                                                     

Monique: "Mij lukt het bijzonder goed om in deze drukke tijd bij mezelf te blijven! Dat is een meer dan fijn gevoel!! Met 2 kleine kinderen volop in de Sinterklaas-spanning is dat ook wel nodig en gelukkig kan ik er voor hun als rustpunt zijn!"                                                                            


Corry: 'een aantal jaren geleden heb ik je leren kennen als poweryoga docent. De lessen heb ik als heel plezierig ervaren. Toen ik een jaar of twee geleden klachten kreeg heb ik mijn 1e afspraak bij je gemaakt. Wat ik bij jou zo fijn vind is dat je niet alleen de klacht behandeld , maar de gehele mens. Je hebt me geleerd om goed naar mijzelf en naar anderen te luisteren. Je hebt me verschillende tips gekregen om mijn lichaam en geest gezond te houden, die ik dagelijks toepas. Inmiddels heb ik 2 workshops bij je gevolgd, die zeker de moeite waard zijn en waar ik met een fijn gevoel aan terug denk".    
 
Nanny: "De consulten die ik bij jou gehad spreken mij erg aan, omdat je aandacht besteed aan lichaam en geest en de samenhang hierin. Jouw integratieve benadering, het combineren van  verschillende behandelwijzen vind ik prettig. Je stemt  steeds met mij af waarom je voor die vormen van behandeling kiest en geeft heldere uitleg over wat je doet en wat de mogelijke uitwerking is. Het heeft mij niet alleen geholpen van mn schouderblessure af te komen, maar ook om op persoonlijk vlak verbanden te leggen tussen bepaalde patronen in mijn leven en hoe dit te beïnvloeden. Boeiend, leerzaam en verhelderend en dat wat ik tijdens de consulten ‘meekrijg’ kan ik goed toepassen in mn dagelijks leven en helpt mij mijzelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen".
 
Robin: "Bedankt voor je mail. Ik voel mij erg goed. Het was voor mij een bijzondere ervaring gister, waardoor ik een stuk bewuster ben".

Marjon: "Door de behandelingen kreeg ik direct meer energie en rust in mij zelf. Erna heeft mij ook tools gegeven waarmee ik de rust in mijn hoofd kan behouden  en de warboel in mijn hoofd overzichtelijk blijft. Ik heb de sessies als prettig ervaren. Erna neemt echt de tijd voor je. Het heeft mij rust gegeven".

 

 

 
 
                                                                                                                                                                                                 

Vragen? Ik hoor graag van je!

Je kunt me ook vinden op: