Acupunctuur

Acupunctuur is een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Dit is een van de oudste en ook volledigste geneeskundige systemen die tegenwoordig wereldwijd wordt toegepast. Westerse medische onderzoeken hebben aangetoond dat de meridianen inderdaad bestaan, maar ze zijn voor het oog niet zichtbaar.

Enkele traditionele Chinese opvattingen liggen ten grondslag aan acupunctuur. Zo is er de opvatting dat het menselijke lichaam een interne energiebron heeft: chi. De energie die daaruit ontspringt moet vrijelijk in het lichaam kunnen doorstromen.  Dan krijgen ziekten geen kans.

Ook dat yin (het vrouwelijke element) en yang (het mannelijke element) met elkaar in balans moeten zijn, is een belangrijk aspect van de Chinese zienswijze op gezondheid.

In het menselijke lichaam stroomt chi langs meridianen die net onder de huid lopen en met de organen en orgaanfuncties corresponderen. Er zijn twaalf hoofdmeridianen en een aantal hulpmeridianen. Op het menselijke lichaam zitten specifieke punten die fungeren als poorten voor chi. Is een meridiaan geblokkeerd dan wordt de doorstroming van de energie belemmerd en is ziekte het gevolg. Door enkele van die punten met naalden te prikkelen worden blokkades opgeheven. De naalden kunnen ook nog worden gestimuleerd met warmte of elektriciteit. De punten kunnen ook worden behandeld dmv drukken of met een laser. dit is pijnloos en wordt toegepast wanneer het prikken ongewenst is.

Het is uiteraard van groot belang dat de acupuncturist een goede diagnose weet te stellen en de juiste acupunctuurpunten vindt. Daarvoor kan hij gebruik maken van verschillende hulpmiddelen.

Acupunctuur is een succesvolle therapie gebleken bij een groot aantal ziekten en aandoeningen, uiteenlopend van verkoudheid tot chronische pijn.

Acupunctuur wordt vaak in combinatie met complementaire therapieën toegepast zoals massage, manipulatietechnieken, moxibustie, kruidengeneeskunde, voedingsleer, bewegingstherapie, ademhaling- en ontspanningsoefeningen, enzovoort.

Ervaring:

Consult van mijn dochter van 14 jaar.

Na dokter’s, ziekenhuis bezoeken en diverse therapeuten zijn we via via bij Erna Kraak terecht gekomen. Mijn dochter van 14 jaar viel gemiddeld 3 x in de week flauw. Na de eerste keer zag ik mijn dochter al opknappen (ongelooflijk maar echt waar ) en na 4 behandelingen acupunctuur  en oefeningen zit mijn dochter weer helemaal goed in haar vel en het belangrijkste is dat ze niet meer flauwgevallen is. Nu is ze weer rustig aan begonnen met sporten. Ook dit gaat goed.

Mijn ervaring is ook in een woord SUPER en ben Erna heel dankbaar voor wat zij heeft gedaan.

Ervaring van Franka (17 jaar)

Ik ben naar Erna Kraak gegaan voor acupunctuur behandeling, omdat ik astma, allergieën, hoofdpijn en constant moe was. Ik hou heel erg van hockeyen en door al deze dingen kon ik bijna niks van een wedstrijd spelen en ik kon door mijn vermoeidheid me heel erg slecht kon concentreren op school. Ik had voor me astma, allergieën en hoofdpijn wel medicijnen mar die werkte allemaal niet heel erg goed en slikt op gegeven moment zo veel  medicijnen dat me lichaam hier door heel erg moe werd, dus dacht me moeder dat ik maar eens acupunctuur moest proberen doordat we van kennissen hadden gehoord dat het bij sommige mensen heel goed werkt. Ik vond de behandelingen bij Erna altijd heel erg fijn ze is heel aardig en je kan met haar lachen en als er iets was kon ik het gewoon aan haar vertellen. Aan het begin van een behandeling vroeg ze altijd even hoe het de afgelopen week was gegaan en deden we een ademhaling oefening die ze me geleerd had waar door ik heel rustig werd, minder moe was en me beter kon concentreren daarna moest ik op de behandel bank gaan liggen en kreeg ik acupunctuur naaldjes in mijn lichaam, dit deed bij mij helemaal geen pijn. Ieder keer dat ik weer bij Erna terug kwam voelde ik me beter en het ging ook veel beter. Ik merkte gewoon dat ik steeds minder medicijnen nodig had en me beter kon concerten op school en bij me hockey wetstrijden hield ik het steeds langer vol waarbij het uiteindelijke resultaat was dat ik hele hockeywedstrijden kon spelen en dat was voor mij echt geweldig omdat hockey gewoon ontzettend belangrijk voor me is en als ik soms tijdens de wedstrijd er wel even door heen zit doe ik me ademhaling oefening en voel ik me al heel snel stukken beter. Toen Erna me bijna overal van af had geholpen had ik alleen nog steeds hele erge hoofdpijn daar hebben we ook wel even over gedaan voor dat beter werd, maar ook dat werd steeds minder en ik heb er nu echt bijna nooit meer last van. Erna heeft me dus heel erg geholpen met al die dingen en de consulten waren ook heel prettig om naar toe te gaan.

Ik ben nu al een tijdje bij Erna weg, maar ik voel me nog steeds heel erg goed en speel bijna iedere hockey wetstrijd helemaal uit en doe het ook op school stukken beter.

Ervaring van Karin de Groot

Ik ben nu 2x bij Erna geweest voor een behandeling accupunctuur. Hetgeen waar ik voor kwam, vreselijke opvliegers, die heeft zij blijkbaar goed aangepakt want sindsdien heb ik er niet een meer gehad. 

Ervaring van Carolien

Het gaat super! Ik heb inmiddels al 10 weken geen hoofdpijn medicatie meer geslikt. Ik heb af en toe nog wel hoofdpijn, maar minder heftig en steeds minder vaak. 
Ik kan zo maar 2 weken hoofdpijnvrij zijn. Ik ben helemaal blij! Het beheerst niet meer mijn dag. 

En ik heb ook geen opvliegers meer, daar ben ik ook zo super blij mee! Ik hoop dat ze wegblijven en zo niet, wil ik graag weer een keer langs komen!

Ervaring van Anne 

Allereerst wil ik zeggen dat ik na 1 behandling al direct positieve veranderingen heb. De druk bij mijn ogen is weg en ik ben meer uitgerust wakker geworden vanochtend.Graag maak ik een volgende afspraak op...

 

Vragen? Ik hoor graag van je!

Je kunt me ook vinden op: